Grafik ve Fotoğraf Alanı Tanıtımı
Grafik ve Fotoğraf Alanı
GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANININ TANIMI
Grafik ve Fotoğraf alanı altında yer alan dalları yeterliklerini kazandırmaya yönelik, eğitim ve öğretim verilen alandır. Grafik ve fotoğraf sanatının temel işlevi bir mesajı iletmek, bir ürün ya da hizmeti tanıtmaktır.
Alanın Amacı
Grafik ve Fotoğraf alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.
ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER
1.GRAFİK
Tanımı: Bir mesajı görsel yolla bellirli bir hedef kitleye ulaştırmak amacıyla tasarımları elle ve bilgisayarla sanatsal ölçütler içinde hazırlama yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Grafik ve Fotoğraf alanı altında grafikerlik mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
2.FOTOĞRAF ÇEKİM
Tanımı: Ürürn veye konunun fotoğrafını çekme, çektiği fotoğrafları baskıya hazır hâlegetirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Grafik ve Fotoğraf alanı altında fotoğraf çekim elemanı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
3.FOTOĞRAF BASKI
Tanımı: Çeşitli özelliklerdeki,klasik ve otomatik banyo ve baskı sistemlerinin çalışmaları hakkında yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır,
Amacı: Grafik ve Fotoğraf alanı altında fotoğraf baskı operatörlüğü mesleğinin yeterliklerini sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Grafik Dalı
Grafik bölümü, yaratıcı olan, bilgiyi estetikle birleştirebilen, konusunda yaratıcı atılımlar yapabilecek düzeyde tasarımcı yetiştirmeyi hedefler. Öğrencilerin resim ve /veya yazı elemanlarını kullanarak en doğru biçimde görselleştirmeleri ve yaratıcı yönlerini geliştirerek, yeni buluşlara yönelmeleri sağlanır. Grafik Bölümü’ndeki eğitimde; grafik sanatını ilişkin temel ilkeleri, teknik bilgilere, Alana ilişkin birikimi özümsemiş, çağdaş bir grafik dille grafik tasarımlar yapabilicek yetkinlikte eleman yetiştirmeyi aynı zamanda çağdaş zaman konularında da bilgilenmeleri amaçlanır.
MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Grafiker olmak isteyenlerin;
· Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,
· Renk ve şekilleri en ince ayrıntıları ile algılayabilen,
· Estetik görüş sahibi, güzel sanatlara karşı ilgili olan,
· Hayal gücü zengin, yaratıcı, özgün
· Tasarımlarını çizgi yolu ile ifade edebilen,
· Sosyal, psikolojik, sanatsal alanlara ilgili,
· Yeniliklere açık,teknolojiyi yakından izleyen
· Dikkatini belirli bir noktaya yoğunlaştırabilen kimseler olmaları gerekir.
Fotoğraf çekim elemanı veya fotoğraf baskı operatörü olmak isteyenler;
· Yaratıcı, atik, hızlı karar alabilen, isabetli zamanlama yapabilen,
· İyi gözlem yapabilen, iletişim becerilerine vakıf,
· Estetik duygusunu sahip, görsel hafızası güçlü,
· El becerileri gelişmiş, Pratik zekâsı olan,
· İş ahlakına sahip,dikkatli,problem çözmeye yeteneği olan, hızlı öğrenebilen,
· Protokol bilgisine sahip,
· İnsan psikolojisi mesleki alanında yeni teknolojik gelişmelere açık,
· Dış görünüşüne özen gösteren nitelikli kimseler olmaları gerekir.
Staj Durumu:
Orta ve büyük ölçekle matbaa ve yayın kuruluşlarında,
Grafik ve tasarım stüdyolarında ,
Reklam ajanslarında,
Televizyon, gazete vb. basım kuruluşları,
Fotoğraf stüdyoları,
Fotoğraf laboratuarları,
Bünyesinde tanıtım birimi bulunan tüm kurum ve kuruluşlurda vb. yerlerde çalışabilirler.
İŞ BULMA İMKANLARI
Grafik dalından mezun olan öğrenciler; kazandıkları yeterlikler doğrultusunda orta ve büyük ölçekli matbaa ve yayın kuruluşlarında, grafik tasarım stüdyolarında, reklâm ajanslarında, medya sektöründe bünyesinde tanıtım birimi bulunu kurum ve kuruluşlardan çalışabilir. Tecrübeli olanların iş bulmu olanağı daha fazladır. Grafiker bilişim teknolojisinde e-öğrenme çalışmalarında yer alan animisyon ve grafiklerin hazırlanmasında da görev aldıklarından istihdam alanları artmaktadır.
Toplumumuzun sanayi toplumuna geçiş aşamasında olmasından dolayı birçok ürün kendi ülkemizde üretilmeye başlanmıştır. Bu malların gerek iç ve gerekse dış piyasada pazar bulması iyi bir reklâm, ambalaj sorununu beraberinde getirmektedir. Bu alanda çalışacak eğitimli elemana her zaman ihtiyaç vardır.
EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Grafik alanında
Lise eğitimi sonrasından meslek yüksek okullarının;
· Fotoğrafçılık
· Seramik
· Matbaa Öğretmenliği
· Matbaacılık
· Grafik
· Cam-seramik
· Mimari Dekoratif Sanatlar
· Serigrafi
· Tasarım ve Basın Yayıncılığı
· Çini-İşlemciliği
Ön lisans progamlarını başarıyla bitirenler ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde Fotoğraf, Fotoğraf ve Video lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler . Güzel Sanatlar Fakültelerinin özel yetenek sınavı ile öğrenci alan ilgli bölümlerine girebilirler. Mesleki Eğitim Merkezleri çraklık eğitimi uygulumu kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak kalfa ve ustalaraeğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.
Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulunabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunulmuktudır. Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Fotoğraf ve Grafik alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.